Słownik uzdrowiskowy Podstawowe pojęcia związane z tematyką uzdrowisk.

Wody mineralne

Wody zawierające w 1 dm3 co najmniej 1000 mg rozpuszczonych składników, w tym w szczególności: chlorki, siarczany i wodorowęglany sodu, wapnia i magnezu, występujące w poszczególnych wodach w różnych stosunkach ilościowych.

W charakterystyce wody mineralnej podaje się procentową zawartość ogółu składników stałych, rozpuszczonych w danej wodzie oraz nazwy anionów i kationów, których udział ilościowy w przeliczeniu na miligramorównoważniki (meq) w 1 dm3 wody przekracza 20 %, w kolejności malejących stężeń.

(źródło: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z 13 kwietnia 2006 r. w sprawie zakresu badań niezbędnych do ustalenia właściwości leczniczych naturalnych surowców leczniczych i właściwości leczniczych klimatu, kryteriów ich oceny oraz wzoru świadectwa potwierdzającego te właściwości, Dz.U. 2006 nr 80 poz. 565)

Ponadto przy oznaczaniu wód mineralnych przeznaczonych do spożycia uwzględnia się stopień mineralizacji, stopień nasycenia dwutlenkiem węgla oraz jego pochodzenie.

  1. Stopień mineralizacji:
    • woda bardzo niskozmineralizowana - ogólna zawartość soli mineralnych nie jest większa od 50 mg/l,
    • woda niskozmineralizowana - ogólna zawartość soli mineralnych nie jest większa od 500 mg/l,
    • woda wysokozmineralizowana - ogólna zawartość soli mineralnych jest większa od 1500 mg/l.
  2. Stopień nasycenia dwutlenkiem węgla:
    • wody nienasycone dwutlenkiem węgla — niegazowane,
    • wody niskonasycone dwutlenkiem węgla — do stężenia 1500 mg/l CO2,
    • wody średnionasycone dwutlenkiem węgla — od 1500 do 4000 mg/l CO2,
    • wody wysokonasycone dwutlenkiem węgla — powyżej 4000 mg/l CO2.
  3. Pochodzenie dwutlenku węgla:
    • „naturalna woda mineralna, naturalnie nasycona dwutlenkiem węgla” (gazowana) — dla oznaczenia wody, w której zawartość dwutlenku węgla pochodzącego ze źródła, po ewentualnej dekantacji i butelkowaniu, jest taka sama jak przy ujęciu, a w razie potrzeby woda jest ponownie nasycona pewną ilością dwutlenku węgla pochodzącego z tego samego złoża podziemnego równą ilości utraconej podczas wymienionych procesów,
    • „naturalna woda mineralna wzbogacona dwutlenkiem węgla (CO2) ze źródła” — dla oznaczania wody, w której zawartość dwutlenku węgla pochodzącego ze złoża podziemnego, po odżelazieniu wody i butelkowaniu, jest wyższa od stwierdzonej przy ujęciu,
    • „naturalna woda mineralna, woda źródlana lub woda stołowa nasycona CO2” (gazowana) — dla oznaczania wody, która w procesie rozlewania została nasycona CO2 ze złoża podziemnego lub CO2 o jakości wymaganej dla środków spożywczych.

(źródło: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych, Dz.U. 2011 nr 85 poz. 466)



Szukacz uzdrowiskowy

Znajdź swoje uzdrowisko

Lokalizator uzdrowiskowy

Uzdrowiska na mapie Polski

Dziennik uzdrowiskowy

Tematyczny przegląd publikacji

Słownik uzdrowiskowy

Baza wiedzy uzdrowiskowej

Kalendarz

Październik 2020
PnWtŚrCzPtSoN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031