Suma stężeń wszystkich mineralnych składników wody. Stężenia wyraża się w mg/dm3 lub g/dm3. Przybliżoną miarą mineralizacji jest masa suchej pozostałości po odparowaniu jednego litra wody. Wody o mineralizacji niższej od 1 g/dm3 określa się jako wody zwykłe, niskozmineralizowane lub słodkie. Wody o mineralizacji co najmniej 1 g/dm3 określa się mianem wód mineralnych. Ponadto za solanki uznaje się wody o mineralizacji co najmniej 35 g/dm3.
Szczegółowy podział wody ze względu na jej mineralizację
Wody mineralne zawierają głównie chlorki, siarczany i wodorowęglany: sodu, wapnia i magnezu. Są to podstawowe składniki wód mineralnych stanowiące od 90 do 99% ogółu substancji rozpuszczonych w wodzie.
Główne rodzaje wód mineralnych |
|||
---|---|---|---|
HCO3- | Cl- | SO42- | |
Na+ (K+) | wodorowęglanowo- alkaliczna |
chlorkowo- sodowa (potasowa) |
siarczanowo- sodowa »glauberska« |
Ca2+ | wodorowęglanowo- wapniowa |
chlorkowo- |
siarczanowo- |
Mg2+ | wodorowęglanowo- magnezowa |
chlorkowo- magnezowa |
siarczanowo- magnezowa »gorzka« |